Tuinklaar assortiment

ontdek het spaansen tuinklaar assortiment

In 5 stappen tuinklaar!

Terras en looppad

Een terras of looppad wordt opgebouwd uit een ondergrond van circa 20 centimeter zand met daarop de tegel. Rondom het terras worden opsluitbanden geplaatst daar waar nodig. Dit wordt door de hovenier bepaald. De opsluitband ligt iets lager dan de tegel zodat deze kan wegvallen doordat gras er overheen groeit of dat deze bedekt wordt met aarde.


Zaagkosten worden berekend aan de hand van de vorm en het patroon. Probeer bij de maatvoering en het patroon te letten op het toepassen van hele tegels.


Sluit een terras aan op een gevel met kozijnen tot aan de grond? Dan wordt de ruimte tussen de tegel en het kozijn opgevuld met antraciet kleurig grind.


Standaard worden de ruimte tussen de tegels ingeveegd met inveegzand. Het afvoegen van de tegels met een harde voeg is optioneel.


Het aanbod van bestratingsmaterialen voor terrassen of looppaden kan onderling verschillen.


Houd er rekening mee dat er tolerantie zit in de breedte, lengte en dikte van de tegel of in de vlakheid van de ondergrond. Deze tolerantie kan zichtbaar worden in het gemonteerde product.


Oprit

De oprit wordt opgebouwd uit een ondergrond van circa 30 centimeter menggranulaat (puin) met daarop een laag zand van circa 5 centimeter. Rondom de oprit worden opsluitbanden geplaatst daar waar nodig. Dit wordt door de hovenier bepaald. De opsluitband ligt iets lager dan de stenen zodat deze kan wegvallen doordat gras er overheen groeit of dat deze bedekt wordt met aarde.


Het aanbod van materialen voor de oprit is afgestemd op een minimale materiaaldikte van 6 centimeter. Groter formaat tegels worden niet aangeboden in de oprit. Door de belasting van het gewicht, of de remkracht van de auto kunnen stenen onderling gaan bewegen. Onderlinge afwijkingen zijn minder zichtbaar bij kleiner formaat steen.


Vraag advies als je een zwaardere ( >2000 kilogram) auto hebt over de ondergrond en het te kiezen materiaal.

Voegwerk

Het is mogelijk om groter formaat tegels af te voegen met een voegmiddel.

Tuinklaar maakt gebruik van voegmiddel van Varistone.

Voegmiddel helpt om onkruidvorming en insecten in de voeg tegen te gaan.

Patronen

Een patroon kan het beeld van een terras, looppad of oprit behoorlijk veranderen. Blokverband geeft vaak een moderne uitstraling, terwijl halfsteens speelser oogt. Een elleboogverband, vissegraat of keperverband geeft een meer landelijke uitstraling. Daarnaast zorgt een elleboog of keperverband voor extra stevigheid in een oprit.


Andere patronen als rollaag, enkele strek of dubbele strek worden gebruikt als accent om ander soort bestratingsmateriaal.


Combinaties

De combinatie van groot formaat tegels met een accentstrook is erg populair.

Een rollaag is een band van 'staande' stenen rondom een terras. De stenen staan haaks op de richting van de rand.


Een enkele of dubbele 'strek' zijn stroken stenen langs een terras of looppad. De 'strek' ligt evenwijdig aan de richting van de rand.

Materialen

Het kiezen van bestrating kan een hele uitdaging zijn. De tuin is immers een verlenging van je woning! Elke bestrating heeft zijn eigen sfeer. Gebakken klinkers hebben karakter en geven een klassieke sfeer, terwijl grote tegels juist een moderne rust uitstralen.


Vuil, algen en onkruid komen jaarlijks terug. Voor velen een herkenbaar probleem. Beton plus tegels zijn voorzien van een hydrofobe / impregneermiddel. Hierdoor hechten vuil en algen minder snel aan het oppervlak. Een bijkomend voordeel is dat kans op witte vlekken door kalkuitslag sterk wordt gereduceerd.


Keramische buitentegels zorgen voor een maximaal gebruiksgemak. De tegels zijn gebakken en hebben daarom een keihard oppervlak. Het oppervalk is kleurvast, krasvast en gemakkelijk te reinigen.


Waterpasserende bestrating en halfverharding als bijvoorbeeld grind helpen om je tuin klimaatadaptief te maken. De verhouding van dichte bestrating en onverharde gedeeltes in je tuin is bepalend in de snelheid waarmee hemelwater kan infiltreren in de ondergrond.